Pressmeddelande 2008-04-24

Haren och vråken av Lars Forssell – sommarteater på Ormteatern

Premiär 16 maj kl 19.00

Det är den 19 augusti 1772. Stora truppstyrkor håller på att samlas runt Stockholm, på order av Gustav III. I den vackra sensommarmorgonen på Haga påminner det avlägsna ljudet av stöveltramp, pukor och trumpeter om att något är i görningen – men vad? Den gamla gubben, som tillsammans med sin gumma och diktaren Fredman har bänkat sig utanför Ulla Winblads värdshus Haren och vråken, har sin syn klar: det luktar ofred.

Haren och vråken, regisserad av Igor Cantillana och Karin Wiklund, är en fantastisk folklig tragedi, som på ett varmt och humoristiskt sätt berättar historien om hur politik och makt påverkar den vanliga människan. Diktaren garanterar oss både teaterunderhållning och mycket att bära med oss hem. Sällan i teaterhistorien har komedi och allvar blandats på ett så fint och elegant sätt.

“Pjäsen är mycket aktuell idag, i en tid med våldtäktsrättegångar, försämringar i det sociala skyddsnätet, diskriminering och brist på jämställdhet” säger Igor Cantillana. “Där vill vi ställa kvinnornas och barnens rättigheter i centrum, som en etisk och moralisk pelare som vi kan orientera oss med och bygga det Sverige vi vill ha på.”

Lars Forssell har några ord att bidra med i den debatten. Kom och lyssna på honom. Det är det värt.

Föreställningen har premiär den 16 maj kl 19.00 i Teaterladan vid sjön Rudan i Handen. Spelas sedan den 17, 20, 21, 25, 28 maj, 1, 3, 4, 8, 11, 15, 17, 18, 24, 25, 26, 28 juni, kl 19.00.

Presskontakt: Pia Weitz, tel 070-2566684 eller e-post press@ormteatern.se.

Foton och affisch: Högupplösta bilder finns på http://www.ormteatern.se/haren/?p=press.

Bokning av biljetter: www.ormteatern.se. eller 08-741 25 67.

Om Ormteatern

Ormteatern, en lokal teater i Handen söder om Stockholm och en del av Kulturföreningen Ormen, grundades 1979 och har sedan dess satt upp ett 50-tal produktioner. Sommaren 2007 satte vi upp Lysistrate, i regi av Judith Hollander.

Vi har idag en omfattande verksamhet, med amatörteater, barngrupper, barnteater, kurser, café och musikevenemang. I Teaterladan vid sjön Rudans strand, en kort promenad från Haninge centrum, har vi sedan 1987 bjudit publiken på både en oförglömlig teaterupplevelse och en fantastisk naturupplevelse. Som en förening med över 200 medlemmar, varav många är aktiva, är vi en kraft att räkna med i kulturlivet på Södertörn, idag och i framtiden.

Om Igor Cantillana

Igor är regissör, skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Sandino. Han är utbildad på Chiles Universitet, och kom till Sverige 1977 som politisk flykting. 1979 var Igor delaktig i grundandet av Teater Sandino. Teater Sandino har samarbetat bl.a. med Intercult, Stiftelsen Kulturförökarna, Kriminalvården, Stadsteatern och Dramaten. Bland produktionerna som regissör märks bland annat Tartüffe av Molière på Stockholms Stadsteater 1983, med Keve Hjelm i huvdrollen. 2001 spelade Igor i Dom av Mattias Andersson på Göteborgs Stadsteater. Föreställningen gästspelade sedan på Stora Scenen på Dramaten.

Om Karin Wiklund

Karin är skådespelerska och regissör. Hon har arbetat med Teater Sandino sen 1985, och har även arbetat med film. Hon har medverkat som skådespelare i bl.a. Blodsbröllop, Antigone, Inför lyckta dörrar, Århundradets Kärlekssaga, Amphitryon och Heder. Karin har regisserat Sårskorpor av Maria Blom, och VD av Stig Larsson. Hon är lärare i Scenisk gestaltning på Stockholms Estetiska Gymnasium, och initiativtagare och konstnärlig ledare för Teater Cubile.

Om Lars Forssell

Lars Forssell var en av Sveriges stora författare, och har skrivit poesi, dramatik, barnböcker och visor, och satt till sin död i fjol i Svenska Akademien. Dramat Haren och Vråken gavs ut 1978, och här samlar han Ulla Winblad, Bellman, Fredman, och många andra rollfigurer i ett stort skådespel för att skildra det svenska samhället under en tid i ekonomisk, social, politisk och moralisk kris.