Första sidan     Föreställningsinfo     Medverkande   
  Produktionen av föreställningen     Om Pjäsen
   

Pjäsen

är baserad på Tennesse Williams
klassiker "Katt på hett plåttak"Tennesse Williams

Tennesse Williams (1911 -1983)

Sin första större framgång vann Williams med Glasmenageriet, en ömsint historia med självbiografisk bakgrund om en mor som lever i en fantasivärld och inte förmår hjälpa sin lätt handikappade dotter till ett drägligt liv. Linje Lusta; utspelar sig i New Orleans slum och skildrar hur en neurotisk kvinnas drömvärld slås i stycken av svågerns erotiska attacker. I "Katt på hett plåttak",1955, utlöses bittra och abnorma familjemotsättningar av kampen om kontrollen över en plantage.
Filmen som kom 1958, präglades av de censurlagar som fanns i USA under femtiotalet. Det homosexuella temat har i princip strukits bort helt eftersom det betraktades som oanständigt. Det gör att rollen Brick, i vår version Bengt; i filmen kan upplevas som rätt så svår att förstå sig på i sitt försvar av det rena och sanna i vänskapen till den avlidne vännen Skipper
Williams styrka låg främst i den realistiska skärpan och i stark medkänsla och moralisk medvetenhet. Williams kan i storhet jämföras med Eugene O'Neill och Arthur Miller, och han fick större inflytande än dessa på den följande dramatikergenerationen. Dialogen är på en gång verklighetstrogen och poetisk och genomsyras av en humor som saknas hos O'Neill och Miller.