Ormteatern
spelade föreställningen Biedermann och pyromanerna av den schweiziske författaren Max Frisch sommaren 2002.

Max Frisch är tillsammans med Friedrich Dürrenmatt , en av Schweiz mest kända dramatiker och författare. Trogna Ormteaterbesökare minns att vi 1993 satte upp Dürrenmatts Besök av en gammal dam. Till stilen liknar Frisch och Dürrenmatt varandra, både vad gäller det djupa allvaret, betonandet av det personliga ansvaret men också när det gäller den drastiska humorn.

Biedermann och pyromanerna skrevs 1956 och kan ses som ett slags bokslut över det andra världskriget och händelserna som föregick det.

Pjäsen ställer en lång rad obekväma och besvärliga frågor över mänskligt agerande. Har man rätt att vägra tänka? Har man rätt att vägra se vad som håller på att hända? Har man rätt att förneka? Har man rätt att inte ingripa?

Biedermann och pyromanerna är ett djupt politiskt och moraliskt drama. Det är dessutom kryddat med mycket humor och absurdism.

I vår uppsättning av Biedermann och pyromanerna kommer vi att lägga stor vikt vid humorn men naturligtvis väjer vi inte för allvaret. Vi utlovar ett högt tempo, häftigt ljus och ljud och många överraskningar!

DET ÄR MIN RÄTT ATT LÅTA BLI ATT TÄNKA!

Orden är Herr Biedermanns. Det härjar pyromaner i stan, som bränner ner hus efter hus. Förbannad över pyromanernas härjningar ställer sig herr Biedermann upp på krogen en kväll och kräver lag och ordning.

Dagen efter kommer en man till Biedermanns hus och ber om husrum. Han berättar att han hört vad Biedermann sagt och att han minsann också vill ha lag och ordning.

Biedermann låter den hemlöse mannen att få sova uppe på vinden en natt. Men när Schmitz, som mannen heter, väl släppts in är det omöjligt att få ut honom igen. Han kör med Biedermann, han kör med Biedermans fru Babette, han kör med Anna, deras hushållerska och han är hungrig, mycket hungrig på gränsen till omättlig.

Efter ett par dagar, utan att Biedermann och Babette vet hur, bor även Schmitz kompanjon Eisenring uppe på vinden. Dom börjar samla på en massa underliga, för att inte säga humoristiska, attiraljer, som stubintråd, tändhattar, träull, trassel och två-tre tusen liter bensin. Biedermann bara skrattar åt det hela, dom två männen uppträder ju precis som om dom vore pyromaner…

Här finns bilder från repetitionerna>>

Läs Taurnets recension >>

Premiär den 15 juni kl 19.30.
Därefter spelar vi 18, 19, 25, 26, 28, 30 juni och 2, 3, 4, 6 juli, föreställningen börjar kl 19.30.
Biljettpris 80 kr.

Föreställningen spelas i Teaterladan vid sjön Rudan i Handen, 200 m från Pendeltågstationen "Haninge Centrum".
Här finns en karta.


   Uppdaterad 2002-09-04 email: info@ormteatern.se      Tel: 08-741 25 67