Tillbaka

Mitt i Haninge Tisdag 9 mars 1999
Svår rytmik och dissonanser. Tonicum har ett svårt jobb.

FOTO: JEZZICA SUNMO

EN SANDSÄCK hänger från en bjälke i ladans tak och när kören Tonicum börjar värma upp är det som ett Friskis och Svettis pass. Det tänjs, sträcks och hoppas.
- Händerna mot taket och in med rumpan, kommenderar körledaren Marianne Olsson.
Till vardags är hon sångpedagog och hon vet vikten av att värma upp ordentligt.
Kören Tonicum, som betyder blandade läkeörter, har funnits i ungefär fem år. I vanliga fall träffas de på tisdags-kvällar i Ribbybergsskolan och övar men under våren möts de även på söndagarna.
Kören är nämligen med i kulturföreningen Ormens teateruppsättning av Anthony Burgess bok A Clockwork Orange som även filmatiserats av Stanley Kubrick.
- Det är jättekul för kören att kunna visa upp sig på ett annat sätt, säger Marianne.
Det är inte bara det att de sjunger i en teaterpjäs som är annorlunda.
Den moderna musiken är nyskriven av Nils Karlsson som också är med och lyssnar den här kvällen. I vanliga fall håller han på med popmusik så det här är en utmaning för honom med, Men kanske mest för kören ändå.
- Musiken är rytmiskt krånglig och jag jobbar mycket med dissonanser. Ibland är det svårt för dem att sjunga så det låter illa, säger han och skrattar.

BÅDE NILS OCH Marianne tycker att samarbetet fungerar bra och blir det för krångligt löser det problemen tilsammans. Transpo-nerar till lite schysstare tonarter som Marianne uttrycker saken.
- Det här är ju helt nytt. Mycket annorlunda men väldigt spännande också, säger Marianne.
Att hon och kören trivs tillsammans är tydligt. Det blir många glada skratt under en repetition.
- Glöm inte skid-glasögonen, säger Marianne för att påminna om hur ansiktsmusku-laturen ska vara.

Och kören tänker på de imaginära skidglasögonen i pannan samtidigt som de sjunger nå nå nå nå gång på gång.
Hela tiden pågår lite andra aktiviteter i lokalen. En man på stege fixar strålkastarna uppe vid tvärbjälkarna i taket. Kostymmakarna smyger genom lokalen och skådespelarna börjar droppa in. Om ett tag börjar deras repetitioner också.
Just den här dagen ska kören prova sina scen-kläder för första gången. I alla fall den längsta och den kortaste i kören. Lite förvirring uppstår innan de är överens om vilka det är som ska följa med och prova.
Det kan tyckas som att det är lång tid kvar till premiären den 12 juni men det är också mycket hårt arbete kvar till. dess. Många övningspass i de svartväggade teaterlokalerna intill Rudans skidspår.

MARTIN ALARIK


Artikel från Mitt i Haninge Tisdag 9 mars 1999