Ormteatern presenterar komedin

Lysistrate – resning för fred!

Nytt! Läs recensioner i Dagens Nyheter och i TeaterStockholm.se, och läs en artikel i Svenska Dagbladet.

Föreställningen är nu färdigspelad, och vi tackar alla besökare och medverkande! På återseende i Teaterladan!

Lysistrate - affisch Grekland är söndertrasat av kriget, och befolkningen lider. Ingen tycks kunna stoppa striderna. Men det finns en kvinna som har en djärv idé. Nu ska hon bara få med sina medsystrar på planen: barrikadera riksbanken, och inled en strejk – inget sex utan fred!

Lysistrate är en rolig, underfundig och upplyftande komedi om civilkurage och att ta saken i sina egna händer. Judith Hollander regisserar, och Ormens uppskattade ensemble står på scenen.


Kriget som pågår, år efter år, utan att ta slut. Känns det igen? Irak, Palestina, Nordirland, Jugoslavien ... stora och små konflikter, som aldrig dör ut. Alltid är det männen som driver krigen vidare, och gör slut på en ständig ström av pengar, medan kvinnorna sitter hemma och önskar att våldet skall ta slut. Inte nog med det, de söner som kvinnorna föder skickas ut i kriget för att dödas.

På samma sätt var det i det antika Grekland. Det peloponnesiska kriget pågick och ville aldrig ta slut. I Aten fanns en klok kvinna vid namn Lysistrate, ett politiskt geni. Hon gjorde upp en plan för att få ett slut på kriget. Planen bestod av två delar. Den första (och det som namnet Lysistrate blivit mest känt för) var att sexstrejka. Ingen fred - ingen kärlek! Det visar sig dock att detta inte är helt utan problem ...

Den andra, och lika viktiga delen av planen var att ockupera banken. Som alla vet går det inte att driva krig utan pengar.

Ormteaterns sommarföreställning 2007 Lysistrate, är en burlesk och fräck historia, om Lysistrates listiga plan för att stoppa kriget. Den handlar också om att vi alla i grunden är människor med mänskliga behov, behov som är desamma oavsett på vilken sida i kriget man står.

Lysistrate är en klassisk komedi som skrevs av Aristofanes år 411 f.kr. Med vår moderniserade version av texten och med en stilsäker och komiskt bevandrad regissör understryker vi humorn och fredsbudskapet som är precis lika aktuellt idag som när pjäsen skrevs. Ormteaterns föreställning regisseras av Judith Hollander som tidigare arbetat för bland annat Parkteatern och på Mosebacke med Kim Anderzons monologer.

Titta på bilder från tidiga repetitioner eller bilder från sena repetitioner!

Medverkande och produktionsgrupp

Premiär 19 maj kl 19.00 i Teaterladan. Därefter spelas föreställningen den 22, 23, 26, 27, 29, 31 maj samt den 2, 3, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 16 juni, samtliga dagar kl 19.00 i Teaterladan vid sjön Rudan i Handen. Boka biljetter till Lysistrate direkt på webben!

Denna sida uppdaterades senast: 2007-06-28