Teaterladan – en lada full av teater

Teaterladan

Teaterladan, belägen i Rudans friluftsområde i Haninge, är sedan 1997 Ormteaterns centrum och permanenta lokal. Under våra första 18 år hade vi aldrig en lokal som vi disponerade själva. En effekt av detta lokalproblem var att vi spelade teater på alla möjliga ställen. Vi har spelat på gatan, från lastbilsflak, i tält, i skogen, i kvarnar, i Folkets Hus. Detta kan låta rätt charmigt, men 18 år i ständig kappsäck tär på krafterna, och Teaterladan passade oss perfekt.

Rudans gård

Vår första produktion i Teaterladan gjordes redan 1987, Hjälten på den gröna ön, men det var inte förrän 1997-98 då vi vinterisolerade halva ladan som vi fick en lokal som går att använda året om. Vi fick då även välbehövliga förråds- och kontorsutrymmen.

Nästa stora steg för ladan var det ombyggnadsprojekt som vi inledde 2003, och som pågick i närmare tio år. Vi har i detta projekt helt på egen hand vinterisolerat den kvarvarande delen av ladan, vilket gör att vi kan använda även den stora salongen året om.

Raststugan vid Rudans gård

Det sista steget i detta projekt var att installera toaletter och ett pentry, med rinnande vatten och avlopp, vilket var den sista pusselbiten för att ge både besökare och våra medlemmar en så bra lokal för teater som möjligt.

Teaterladan blir dock aldrig färdig, och vi står idag inför utmaningen att ladan börjar bli för liten. Vi skulle behöva både ytterligare rep- och kurslokaler liksom en ny och mer funktionell entré.

Unik omgivning

Rudans friluftsområde, som Teaterladan ligger i, är ett av Haninge kommuns allra mest populära och välbesökta friluftsområden.

Entrén till Rudans friluftsområde

Det som lockar är inte bara den unika miljön med blandningen av nya och gamla byggnader och en vacker och tillgänglig Södertörnsnatur med sjöar, berg och skog. Det är också tillgången till stora gräsytor, färdigställda grillplatser och en raststuga där barnfamiljer och skolklasser kan äta sin matsäck.

Ett besök i Teaterladan kan lätt bli en heldag, med vandring i skogen, bad, picknick eller bara en avslappnande eftermiddag i solen på gräsmattan.

Hitta hit

Det är lätt att ta sig till Teaterladan, oavsett var i Stockholm du bor. Belägen bara fem minuter från pendeltågsstationen Handen, och tio minuter från Handenterminalen, kommer du snabbt och enkelt hit. Om du kommer med bil, eller vill titta på en karta över området, titta gärna på vår utförliga vägbeskrivning, där du också kan kolla buss- och tågtider om du åker med SL.

Alla foton på denna sida är tagna av Christer Blum.