Historiska Ormskinn

Numera skickar vi medlemsinformation via e-post, och använder webben och Facebook som våra viktigaste kanaler för att nå ut till dig som medlem.

Tidigare fanns en annan kanal, medlemsbrev under namnet ”Ormskinn”. Här kan du läsa ett antal historiska Ormskinn. Tänk på att informationen nedan inte är aktuell!

Här hittar du följande gamla Ormskinn:

Ormskinn 1/2008

Du kan också läsa Ormskinn 1/2008 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Du bestämmer. Välkommen på årsmöte 15 mars!

Ladda ner förslag till vision längre ned på sidan

Lördagen den 15 mars äger Ormens årsmöte rum i Teaterladan. Mötet börjar klockan 14, och vi bjuder naturligtvis på smaskigt fika. Efter mötet börjar Ormens uppskattade Kulturfik, där det bjuds på kultur i allehanda former, och självfallet kan du köpa Ormens smaskiga soppa!

Under årsmötet kommer vi bland annat ta ställning till förslaget om vision för Ormen som Framtidsgruppen arbetar med, och det är också val till styrelsen. Varmt välkommen!

Val på årsmötet

På årsmötet kommer val att hållas till ett antal styrelseposter liksom ett par andra poster. Om du är intresserad av att kandidera, eller vill nominera någon, kontakta valberedningen genom Arne Nordh,arne.nordh[snabel-a]bredband.net. Om du har frågor om vad de olika posterna innebär, dra dig inte för att kontakt Arne eller någon i styrelsen!

Följande poster ska väljas: Vice ordförande, en ordinare styrelseledamot, två styrelsesuppleanter (varav en på ett år), en revisor och en revisorssuppleant, liksom ny valberedning.

Dagordning

§1. Mötets öppnande. 
§2. Fråga om mötets stadgeenliga utlysande. 
§3. Val av:
a) mötesordförande.
b) mötessekreterare.
c) justeringsmän/kvinnor tillika rösträknare. 
§4. Fastställande av dagordning. 
§5. Styrelsens verksamhetsberättelse. 
§6. Ekonomisk rapport. 
§7. Revisorernas berättelse. 
§8. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna året. 
§9. Val av: 
a) vice ordförande för år 2008 och 2009.
b) en ordinarie ledamot för år 2008 och 2009.
c) en suppleant för år 2008 och 2009.
d) en suppleant för år 2008 (fyllnadsval).
e) en revisor och en revisorssuppleant för 2008 och 2009.
f) valberedning om tre personer för år 2008.
§10. Framtidsgruppens förslag till vision. 
§11. Information och diskussion om verksamheten år 2008. 
§12. Övriga frågor. 
§13. Mötets avslutande.

Ny vision för Ormen

Framtidsgruppen på Ormen har under ledning av Erik Bryntse under det senaste två åren arbetat fram ett förslag till vision för föreningen. Visionen ska ange i vilken riktning vi strävar, vad som är viktigt för föreningen, och vilka områden vi speciellt ska fokusera på.

Förslaget till vision ska nu presenteras för alla medlemmar, och på årsmötet vill vi höra din åsikt! Du kan läsa förslaget till vision här (PDF-fil). Läs det gärna före mötet, så kommer diskussionen bli mer givande!

Kulturfik 15 mars: Tema Lars Forssell

Med anledning av den stundande premiären av Lars Forsells pjäs Haren och Vråken (se notis nedan) ägnar vi kvällen åt just denne nationalpoet. Estradörer bjuder på dikter och sånger, och det blir även en och annan allsång. Avnjut detta med spenatsoppa och ägghalva, våfflor med sylt och grädde och som vanligt mycket kärlek!Kulturfiket börjar kl 16 (direkt efter årsmötet) och håller på fram till kl 20. Välkomna!

Kommande kulturfik

Missa inte heller kommande kulturfik under våren, kl 16-20 bägge tillfällena:

 • Söndagen den 13 april – Anders Linder & Kerstin Wikström
 • Söndagen den 18 maj – Vårsalong

Sommarens produktion: Haren och vråken

Repetitionerna av sommarens stora föreställning, Haren och vråken, pågår nu för fullt. Haren och vråken är en spännande och gripande föreställning skriven av Lars Forssell. Pjäsen utspelar sig mot bakgrund av Gustaf III:s statskupp, men den har klara kopplingar till nutiden. Detta är faktiskt en favorit i repris, Ormen har satt upp den en gång tidigare; 1986 på Dalarö.

Våra regissörer i år heter Igor Cantillana och Karin Wikström, och vi är mycket glada över att ha dem hos oss! Premiär äger rum den 16 och 17 maj, och totalt spelas 18 föreställningar under fem veckor. Från april kan du boka biljetter på Ormteaterns webbplats, www.ormteatern.se.

Barngruppsfestival 19-20 april

Helgen den 19-20 april är det återigen dags för Ormens barngrupper att inta scenen i vår uppskattade Barngruppsfestival! Uppspelningarna sker både på lördagen och söndagen, följande tider bägge dagarna:

 • Kl 11 – Smågrupperna. Vivikas grupp spelar en rymdpjäs, Josefs ena grupp sätter upp en sportpjäs och den andra föreställningen Bandet, och Emilies lilla grupp spelar slutligen En häxa till fröken.
 • Kl 15 – De stora grupperna. Karins grupp spelar en improvisationsföreställning med moderna sagor, och Emilies grupp spelar Sjukhuset.

För biljetter, kontakta ditt barns ledare eller ring Ormen på 08-741 25 67.

Välkommen till Ormen! – Styrelsen

PS. Glöm inte medlemsavgiften

Om det finns ett inbetalningskort bifogat detta Ormskinn har vi inte fått din betalning än (eller så är den på väg). Medlemsavgiften är 50 kr för vanliga dödliga, 25 kr för pensionärer, studerande och arbetslösa eller 100 kr för en hel familj.

Ormskinn 1/2007

Du kan också läsa Ormskinn 1/2007 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Du bestämmer. Välkommen på 
årsmöte 10 mars!

Lördagen den 10 mars äger Ormens årsmöte rum i Teaterladan. Mötet börjar klockan 16, och vi bjuder naturligtvis på smaskigt fika. Under mötet kommer vi bland annat diskutera det förslag till vision för Ormensom Framtidsgruppen arbetar med, och det är också val till styrelsen. Efter årsmötet blir det improvisationsteater, se nedan. Varmt välkommen!

Val på årsmötet

På årsmötet kommer val att hållas till ett antal styrelseposter liksom ett par andra poster. Om du är intresserad av att kandidera, eller vill nominera någon, kontakta valberedningen genom Per Sternbeck,per.sternbeck[snabel-a]gmail.com. Om du har frågor om vad de olika posterna innebär, dra dig inte för att kontakt Per eller någon i styrelsen!

Följande poster ska väljas: Ordförande, vice ordförande, två ordinare styrelseledamöter, en styrelsesuppleant, en revisor liksom en ny valberedning. (Notera: sekreterare och kassör väljs internt inom styrelsen.)

Dagordning

§1. Mötets öppnande. 
§2. Fråga om mötets stadgeenliga utlysande. 
§3. Val av:
a) mötesordförande.
b) mötessekreterare.
c) justeringsmän/kvinnor tillika rösträknare. 
§4. Fastställande av dagordning. 
§5. Styrelsens verksamhetsberättelse. 
§6. Ekonomisk rapport. 
§7. Revisorernas berättelse. 
§8. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna året. 
§9. Val av: 
a) ordförande för år 2007 och 2008.
b) vice ordförande för 2007 (fyllnadsval).
c) två ordinarie ledamöter för 2007 och 2008.
d) en suppleant för år 2007 och 2008
e) en revisor för 2007 och 2008.
f) valberedning om tre personer för år 2007.
§10. Fastställande av medlemsavgiften för år 2008 och 2009. 
§11. Framtidsgruppens förslag till vision. 
§12. Information och diskussion om verksamheten år 2007. 
§13. Övriga frågor. 
§14. Mötets avslutande.

Improvisationsteater 10 mars

Efter årsmötet den 10 mars, c:a klockan 19, bjuder vi på improvisationsteater i samarbete med RoJ. Föreställningen blir avslutningen på den improvisationskurs som ett antal medlemmar från både Ormen och RoJ kommer att gå, och enligt säkra källor kommer det att bjudas på blod, svett, tårar och en massa skratt (självfallet!). Caféet är förstås öppet hela kvällen, och det kommer att finnas enklare mat att köpa.

Lysistrate

Repetitionerna av sommarens stora föreställning, komedin Lysistrate, pågår nu för fullt. Vi har en mycket bra (och rolig) ensemble, som dessutom är större än på länge! Regisserar gör Judith Hollander, och Sanna Rantamäki är producent. Premiär den 19 maj.

Barngrupperna

Under denna termin har vi hela sex barngrupper igång. Vivika Weitz och Josef Sahlin leder pyttegruppen, Josef leder också en egen grupp, Emilie Lindström leder två grupper, Sol Belloni leder en grupp, och Ewa Karlsson och Karin Eriksson leder slutligen en musikalgrupp, och får också hjälp av Jenny Linder. Uppspelningarna sker i år den 21 och 22 april, rezspektive den 28 och 29 april. Håll utkik på www.ormteatern.se efter exakta tider!

Trots det stora antalet grupper är trycket är alltjämt hårt. Vill du leda en grupp? Om du har erfarenhet av att arbeta med drama, teater och barn så är du välkommen till oss! Hör av dig till Vivika (kontaktuppgifter nedan) om du är intresserad.

Foajébygget: skitnära toaletter

Vårt projekt för att bygga en riktig foajé, med toaletter, pentry och café, tuffar på, och nu är vi om inte dagar så i alla fall bara ett par veckor från fungerande toaletter. NilsOla Nilsson kaklar för glatta livet, och Arne Nordh och Daniel Sahlin mekar med allt annat som behöver göras för att vi ska få höra det sköna ljudet av en spolande toalett i ladan. Om du är sugen på att hjälpa till med toaletterna eller någon annan del av foajén, maila Pernilla Seger på flemmingsdotter[snabel-a]gmail.com.

Medlemsavgift

Nu är det åter dags för en av årets höjdpunkter, nämligen betalandet av medlemsavgiften. Om det finns ett inbetalningskort bifogat detta Ormskinn har vi inte fått din betalning än (eller så är den på väg). Medlemsavgiften är 50 kr för vanliga dödliga, 25 kr för pensionärer, studerande och arbetslösa eller 100 kr för en hel familj. Om du vill kan du också betala på medlemsmötet.

Slutligen, ytterligare en påminnelse om årsmötet den 10 mars. Vi ses på Ormen!

Styrelsen

Ormskinn 3/2006

Du kan också läsa Ormskinn 3/2006 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Var med i nästa års stora sommarproduktion: Lysistrate!

Nu är det dags att inleda repetitionerna inför nästa års sommarproduktion, Lysistrate. Det är en klassisk komedi som utspelar sig i det antika Grekland, där kvinnorna tröttnat på det stora krig deras män är ute i, och bestämmer sig för att göra något åt det. Det är en mycket rolig pjäs, där det behövs både män och kvinnor i alla möjliga åldrar.

Lysistrate kommer att bli en Ormens större produktioner, och vi är mycket glada över vår regissör för projektet,Judith Hollander. Judith har gedigen teatererfarenhet, och har arbetat bland annat för Parkteatern, på Mosebacke tillsammans med Kim Anderzon, liksom i många större amatörproduktioner. Vi tror att det blir en spännande och utmanande produktion både för dig som är ny på scenen och för dig som har varit med länge!

Vi inleder lördagen den 2 december med kollationering i Ladan. Vi börjar klockan 14, och håller på till 18. Om du vill vara med är det viktigt att du kommer då! Kan du inte komma, maila genast Adam Blomberg påadam.blomberg[snabel-a]gmail.com! Senare under december, den 9 och den 17, kommer vi att ha två repetitioner, för att sedan dra igång arbetet på allvar i januari.

Medlemsmöte – det handlar om Ormens framtid

Lördagen den 16 december klockan 16 är du välkommen på medlemsmöte i Ladan. Framtidsgruppen har under hösten arbetat med att analysera Ormens verksamhet, och kommer på mötet att föreslå ett antal områden som vi ska diskutera djupare, för att sedan till årsmötet i mars föreslå en vision för Ormen. Kom på mötet och lyssna och diskutera var Ormen ska ta vägen i framtiden! Vi bjuder naturligtvis på smaskig fika. Efter mötet spelar dessutom Emilies barngrupp upp ett julspel, och därefter festar vi in julen (se nästa sida för fler detaljer).

Välkommen!

Vi summerar Kollektivt självmord: Ormens mest framgångsrika föreställning

Sommarens föreställning Kollektivt självmord blev en jättesuccé. Med en strålande ensemble och massor av humor och värme drog vi en rekordpublik. På 23 föreställningar kom runt 1200 personer och tittade, och mottagandet var mycket positivt; vi har sällan fått så många positiva reaktioner! Vi har också fått många nya besökare, som vi förstås hoppas ska komma tillbaka många gånger, och göra nästa års produktion till en minst lika stor succé. Har du inte köpt DVD:n med föreställningen än, passa på att göra det på medlemsmötet! Det finns ett fåtal exemplar kvar.

Häxor huserar hos oss i höst

Höstens barnteater, Glossas café, spelas nu för fullt i Ladan och ute på förskolor. Vivika Weitz, Sol Belloni och Josef Sahlin medverkar och har rönt mycket stor uppskattning hos förskole- och skolbarn både inom kommunen och utanför. Man spelar fram till slutet av november, med en sista föreställning öppen för allmänheten den 25 november. Om du inte har sett den än, boka biljetter direkt här på webben. Föreställningen är lämplig för barn mellan 4 och 8 år.

Julfest…

Granen är laddad, släden är tankad och julgranskulorna polerade, för nu är det äntligen dags: Lördagen den 16 december äger Ormens tämligen traditionsenliga julfest rum! Vi börjar direkt efter julspelet och medlemsmötet, runt halv sju, och bjuder på koncentrerad julstämning, presentutdelning (ta med dig en rolig/fånig pryl för max 20 kronor), och möjligen också ett oväntat besök!

…och julspel!

Samma dag som julfesten och medlemsmötet bjuder Emilies äldre barngrupp alla Ormens medlemmar på ett riktigt julspel: Julens magi. Föreställningen börjar klockan 18, och är förstås gratis för dig som är medlem.

Barngruppsfestival nu på lördag

Ormens barngrupper är en av våra viktigaste och mest uppskattade verksamheter, och i år vill vi ge fler chansen att titta på barnens uppspel! Nu på lördag, den 18 november, bjuder vi in till en barngruppsfestival, med Emilies lilla grupp, Sols grupp och Vivika och Josefs grupp. Vi börjar klockan 11, och inträdet är gratis för medlemmar.

Repetition pågår: En kvinna

Repetitionerna av Dario Fo och Franca Rames pjäs En kvinna pågår nu för fullt. Det är en monolog i farsform, med Lotta Gunnarsson på scen. Premiär i mars nästa år.

Foajén börjar ta form

Vårt projekt för att bygga en riktig foajé, med toaletter, pentry och café, fortsätter under hösten och vintern. Pernilla Seger jobbar med utformningen av foajén, och Arne Nordh, Daniel Sahlin, Rickard Karlsson och Jörgen Nahm har alla gjort mycket stora insatser under sommaren och hösten för att dra in avlopp och bygga toaletter. Nu behöver vi fler personer som kan hjälpa oss att förverkliga våra ideéer, så du som vill svinga en hammare eller skyldra en såg, hör av dig! Kontakta Pernilla på flemmingsdotter[snabel-a]gmail.com.

Vi ser fram emot en fullspäckad höst och vår med Ormen, och hoppas att du vill vara med oss! Vi ses i Teaterladan!

Styrelsen

Ormskinn 2/2006

Du kan också läsa Ormskinn 2/2006 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Forma Ormens framtid!

Välkommen på medlemsmöte 10 juni klockan 15 i Teaterladan! Efter mötet visar vi Sveriges match mot Trinidad och Tobago (i fotbolls-VM) på storbildsskärm (matchen börjar klockan 18). Oavsett om du gillar fotboll eller inte kan vi utlova en trevlig kväll och enintressant eftermiddag! Under eller efter matchen fixar vi grillar med bra glöd, så ta gärna med dig något grillbart.

Vad händer på Ormen idag?

Sommarens produktion Kollektivt Självmord är en stor succé hos publiken, och har redan omnämnts som en av de roligaste Orm-produktionerna någonsin. Än är dock inte alla föreställningar utsålda, så gå in på www.ormteatern.se och boka din biljett om du inte redan har sett den (eller tipsa anhöriga och vänner)!

Under våren har barngrupperna haft sina uppspel, GreaseHistorien om allas vänNär lilla Någon önskade bort månen och stjärnorna och En vikingasaga har alla gjort stor succé, och har setts av hundratals personer.

Till hösten sätter vi upp barnpjäsen Glossas café, och den 14 oktober är det premiär! Pjäsen innehåller både humor och allvar, med både skådespelare och dockor på scen, och riktar sig till barn i förskoleåldern.

Vi sätter också upp en mindre vuxenproduktion, Dario Fos En kvinna. Här återkommer vi med en inbjudan till audition, så håll utkik i maillådan om du är intresserad! Vi har också en mängd andra mindre projekt på gång under hösten, bland annat kommer vi att medverka på Haningedagen liksom under Röda Korsets helg till förmån för friskt vatten i Kongo, och det kommer att bli en ny teatersportkurs tillsammans med Roj-teatern.

…och vad ska hända imorgon?

Vår verksamhet är idag mycket omfattande, och vi tycker det är väldigt roligt att vi kan engagera både medverkande och publik som vi gör. Men, för att kunna fortsätta vara en livaktig förening måste vi veta vart vi är på väg, och hela tiden utvärdera vår verksamhet. Det är där du som medlem är viktig, för det är du (och alla andra medlemmar) som bestämmer vad vi ska göra!

Den 10 juni öppnar vi alltså för en diskussion om målet för vår verksamhet. Diskussionen har redan inletts i styrelsen och i Framtidsgruppen, och nu behöver vi dina åsikter! En del av de punkter som har diskuterats är:

 • Vad är viktigast i vår verksamhet – publik eller medverkande (eller både och)?
 • Kan anställd personal, som t.ex. en producent, ge större kontinuitet?
 • Ska vi blanda betalda skådespelare med amatörer?
 • Vi har haft svårt att rekrytera tillräckligt mycket folk till produktionerna, kan vi förbättra detta eller ska vi rikta in oss på mindre produktioner?
 • Hur kan vi nå grupper som normalt inte går på teater eller medverkar i vår verksamhet?
 • Barnverksamheten är en viktig del av Ormen, och en stor anledning till de bidrag vi får, men satsar vi tillräckligt mycket på den?
 • Hur kan man som skådespelare känna att det finns möjligheter att utvecklas inom Ormen?
 • Är kvaliteten på våra produktioner så hög som vi skulle vilja ha den?
 • Har vi blivit alltför konservativa och ovilliga att ta risker, eller bör vi förvalta det vi har?
 • Vi har i år en mycket bra ensemble, hur kan vi behålla den och bygga vidare på den?
 • Vad ska Framtidsgruppens roll vara?
 • Vi har idag endast två erfarna regissörer knutna till oss, ska vi rekrytera regissörer externt eller hur kan vi främja återväxten?
 • Även när det gäller manusförfattare och andra roller saknar vi en större bredd, är det något att eftersträva, och hur gör vi?

Detta är bara ett par av frågeställningarna, det finns naturligtvis många fler, och du har säkert egna!

Mycket välkommen den 10 juni alltså, i Teaterladan. Vi bjuder på fika förstås, och som sagt var, fotboll efter mötet. Om du inte kan komma men har åsikter eller idéer, skicka gärna ett mail till styrelsen@ormteatern.se! Framtidsgruppen (föreningens grupp för urval och rekommendationer av kommande pjäser) är dessutom öppen för alla medlemmar, så du är mycket välkommen även där! Maila monika.nordh@bredband.net om du vill få kallelser till kommande möten.

Vi ses i Teaterladan!

Styrelsen

Ormskinn 1/2006

Du kan också läsa Ormskinn 1/2006 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Ny vår med Ormen

Våren är på väg och Ormteatern är i ett av sina mest spännande skeenden. Mycket är på gång och det är kul att se en kulturförening sjuda av liv och kreativitet, från pyttisar till pensionärer. Vi är mitt i repetitionerna av sommarens stora produktion, bygget av toalett, kök och entré har äntligen påbörjats, repetitioner med barngrupperna pågår hela helgerna och många spännande dockor vaknar till liv. Och om detta låter roligt, vänta bara tills det blir klart! För vi hoppas givetvis att du kommer och tittar på, och upplever, amatörteater när den är som allra bäst!

Årsmöte 12 mars

Söndagen den 12 mars kl 13 har vi vårt årsmöte. Kom till ladan, lyssna på vad som händer på Ormen, berätta vad du tycker och ät smaskig fika!

Kollektivt självmord – dödskul!

Den 20 maj har årets stora föreställning Kollektivt självmord premiär. Pjäsen är baserad boken med samma namn av Arto PaasilinnaPer Sternbeck har skrivit manus, och är även regissör, med hjälp av Adam Blomberg. Historien är allvarlig, knäpp och mycket rolig: ett gäng finnar, alla genuint trötta på livet, bestämmer sig för att ta livet av sig tillsammans. I en buss. Utför ett stup. Vid Nordkap. Vad skulle kunna gå fel?

En ensemble bestående av runt 20 personer, en blandning av gamla och nya medlemmar, är i full gång med repetitionerna. Det finns dessutom ett antal mindre roller/statistroller kvar (framförallt för män), så om du är sugen men inte fått tummen ur än, hör av dig! Föreställningen kommer att spelas fram till midsommar, och du kan redan nu boka biljetter.

Höstens barnteater, en häxlig historia

Höstens barnproduktion är en satsning på en (för oss) ny inriktning: dockteater kombinerat med skådespelare på scen. Pjäsen heter Glossas café, baserad på en barnbok skriven av Pija Lindenbaum med manus av Vivika WeitzSol Belloni producerar, och skapar, tillsammans med Josef Sahlin, alla dockor som används i föreställningen.

Pjäsen handlar om två häxor, Glossa och hennes dotter Greta. De är väldigt elaka, men en dag bestämmer de sig för att bli snälla. Två snälla häxor…? Det låter inte som det kan funka, och det gör det inte heller, förrän Greta får en idé…

Det är en både rolig och spännande pjäs som vänder sig mot mindre barn, i åldrarna 3-6 år. Målgruppen består av förskolor i kommunen och i grannkommuner, men det kommer även att ges öppna föreställningar. Förutom dockorna ser vi Sol, Vivika och Josef på scen. Sol och Vivika står för regin.

Barngrupperna

Under denna termin har vi fyra grupper igång. Ewa Karlsson repeterar musikalen Grease tillsammans med båda sina grupper. Grease har premiär i april och kommer att bjuda på dans, musik, sång och teater. Minigruppen under ledning av Emilie Lindström repeterar föreställningen När lilla Någon önskade bort månen och stjärnorna, deras andra manusbaserade föreställning, som också den innehåller en hel del sång och musik. Emilies större grupp repeterar en föreställning som tar upp ämnet mobbning. Föreställningar kommer att ges både för skolor och för allmänheten. Josef och Vivikas pyttegrupp slutligen repeterar en riktig vikingasaga, och som varje riktigt vikingasaga innehåller den förstås sång, hav och vikingaskepp.

Trots att vi har fyra grupper står många barn i kö och vill börja spela teater. Kanske du är sugen på att leda en grupp? Om du har erfarenhet av att arbeta med drama, teater och barn så är du välkommen att leda en grupp! Känner du att du inte har tillräcklig erfarenhet än, men gärna skulle vilja pröva, så får du gärna gå som lärling. Hör av dig till Vivika om du är intresserad.

Bygget

Bygget av pentry, toalett och entré har efter visst planerande och en del vånda äntligen tagit fart. Det är ett stort arbete, och tar lång tid, så vi behöver dig som känner för att spika, såga, måla, spackla, fika, slipa, skruva eller bara komma med uppmuntrande kommentarer! Kontakta byggchefen Arne Nordh om du är intresserad av att göra en insats.

Medlemsavgift

Nu är det åter dags för årets höjdpunkt, nämligen betalandet av medlemsavgiften. Medlemsavgiften är 50 kr för vanliga dödliga, 25 kr för pensionärer, studerande och arbetslösa eller 100 kr för en hel familj. Använd det inbetalningskort du fått på posten, eller betala direkt på medlemsmötet.

Informationsutskick via e-post

Du vet väl om att du kan få information från Ormteatern via e-post? Förutom att du får informationen snabbare spar vi också porto, så om du har en e-postadress som du använder regelbundet så ber vi att du berättar det för oss! Skicka helt enkelt ett meddelande till info@ormteatern.se, så lägger vi till dig i vår utskickslista.

Slutligen, ytterligare en påminnelse om årsmötet den 12 mars. Vi ses på Ormen!

Vivika Weitz
ordförande, Kulturföreningen Ormen

Ormskinn 2/2005

Du kan också läsa Ormskinn 2/2005 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Välkommen till en spännande höst med Ormteatern!

Ett stort tack till alla som har arbetat med och kommit och tittat på sommarens produktion, Kungsgatan. Föreställningen blev en succé med rekordmånga besökare och mycket positiva reaktioner.

Hösten kommer att bjuda på många aktiviteter för den som vill förkovra sig inom kulturen. Vi har redan tjuvstartat med bl.a. en teatersportskurs för 8 medlemmar, samt repetitioner av föreställning Dödsdansen av August Strindberg, och snart drar repetitionerna av nästa års sommarproduktion, Kollektivt självmord, igång. Vi har också en barnpjäs att se fram emot, Tönten heter den.

Strindbergfestival: Dödsdansen

Dödsdansen är ett spännande, gripande och stundtals mycket roligt drama av August Strindberg. Ensemblen består av Arne Nordh, Ewa Karlsson, Peter Weitz och Monika Fredriksson. Regisserar gör Adam Blomberg. Premiären äger rum på Kulturhuset i Haninge centrum, onsdagen den 28 september. Biljetter köpes i receptionen. Den spelas även den 29, 30 september och den 1 oktober. Den kommer också att spelas på Dalarö, men tid och plats är ännu inte fastställt.

Medlemsmöte

Vi kommer att börja höstens aktiviteter med ett stort medlemsmöte. Detta medlemsmöte avslutas med en visning av filmen från sommarens föreställning Kungsgatan. Ta gärna med något gott att äta och dricka. Medlemsmötet går av stapeln lördagen den 24 september med start klockan 16:00. Välkomna!

Sommaren 2006 – Kollektivt självmord

Till sommaren 2006 kommer vi att sätta upp Kollektivt självmord, efter Aarto Paasilinnas bok. Till detta krävs en hel del skådespelare och både erfarna och nya är välkomna att delta. Repetitionerna kommer att starta den 2 oktober med ett antal förberedande övningar. Om du vill vara med om detta stora äventyr, kom på medlemsmötet där du får mer information! (Skulle du inte kunna komma då är du naturligtvis fortfarande välkommen att vara med, hör då av dig till oss på info@ormteatern.se.) Dramatiseringen liksom regin står Per Sternbeck för, som tillsammans med två regiassistenter, Adam Blomberg och Vivika Weitz, leder arbetet. Premiären kommer att tidigareläggas jämfört med tidigare år och planeras till lördagen den 20 maj. Detta betyder att vi kommer att ha spelat färdigt före midsommar, så alla blir lediga hela juli.

Rytmikkurs

Vill du bli en bättre skådespelare och samtidigt hålla på med musik och dans? Vill du slipa de uttrycksmedel du har som skådespelare, nämligen din kropp och din röst? Vill du öva upp din lyhördhet för dina medspelare och din känsla för att stå och gå på scen?

Alla vuxna är välkomna att delta i en rytmikkurs som jag, Ulrika Karlsson, ser fram emot att leda. Förutom att vara en gammal Ormteatermedlem själv så går jag fjärde året på rytmiklinjen på Musikhögskolan i Stockholm.

Efter min kurs kommer du att förstå och kunna svänga dig med musikaliska begrepp såsom tempo, taktart, rytm, puls, form och förhoppningsvis några fler. Vi kommer att arbeta med avslappning och enkla rörelser, sjunga och använda rösten, dansa någon folkdans och spela tillsammans på olika sätt.

Jag vill också utforska vilka olika dramatiska situationer som skulle kunna skapas med hjälp av musik, rytm och våra kroppar. Jag kommer dock inte att arbeta med drama utan utgå från ett musikaliskt och rörelsemässigt perspektiv.

Eftersom den här kursen kommer att vara en del av min vuxenpraktik kommer den inte att kosta någonting. Vill du vara med eller veta mer? Ring mig på 08-745 39 03 eller 073-076 80 41!

Kursen hålls i Teaterladan, tio måndagkvällar 18.30-20.00 med start måndagen den 3 oktober. Ta på dig kläder som du kan röra dig i, och några skor behövs inte.

Barngrupperna

I höst har Sol Belloni tagit ledigt från teatergrupperna och istället får vi en ny vikarierande teaterledare, Emilie Lindström, som spelade i Kungsgatan i somras. Emilie kommer att ta över Minigruppen och Mellangruppen. Liksom förra året har vi tre grupper på lördagar och två grupper på söndagar, men kön är fortfarande lång. Om du är intresserad av att börja leda en grupp, hör av dig till Vivika! För att komma in i arbetet kan du börja att gå med som hjälpledare, för att sedan starta en egen grupp.

Höstens barnteater – Tönten

Tönten heter höstens barnteater, som kommer att spelas för barn mellan 6-12 år. Skådespelare är Maria Holgersson, Sanna Rantamäkki och Thomas Hultgren. Regisserar gör Per Sternbeck. Premiären den 15 oktober i Teaterladan är öppen för alla, därefter ges föreställningar för inbokade grupper. Samtliga föreställningar kommer att spelas i ladan, förutom en vecka som spelas på Rosenlundsteatern i Stockholm.Tönten är ett samarbete mellan Ormteatern och Teater Cobra, en nystartad fri teatergrupp bestående av de långtida Ormteatermedlemmarna Christer Blum, Maria Holgersson, Sanna Rantamäki och Thomas Hultgren.

Ombyggnad av Teaterladan

Vi håller som vanligt på och förbättra vår lada. Nu ska vi bygga toaletter och ett pentry, vilket innebär att vi äntligen ska få rinnande vatten i ladan, något som många har längtat efter. Bygget kommer att komma igång under senhösten, och alla som vill och kan är mycket välkomna att vara med. Det behövs mycket folk, och vi brukar ha väldigt roligt när vi bygger! Byggdagarna kommer att läggas ut på vår webbplats, men om du hör av dig till oss kommer vi också att skicka ut mail med information.

Medlemsavgiften

Har du inte betalat medlemsavgiften än? Det är aldrig för sent att göra det, sätt in 50 kr (25 kr för pensionärer, studerande och arbetslösa eller 100 kr för en hel familj) på Ormens postgiro, 22 53 02-9. Glöm inte att ange ditt namn. Om du vill ha ett inbetalningskort kan du hämta det i ladan. Du kan också betala på medlemsmötet.

Informationsutskick via e-post

Du vet väl om att du kan få information från Ormteatern via e-post? Förutom att du får informationen snabbare spar vi också porto, så om du har en e-postadress som du använder regelbundet så ber vi att du berättar det för oss! Skicka helt enkelt ett meddelande till info@ormteatern.se, så lägger vi till dig i vår utskickslista.

Vi ser fram emot en spännande teaterhöst!

Vivika Weitz
ordförande, Kulturföreningen Ormen

Ormskinn 1/2005

Du kan också läsa Ormskinn 1/2005 som PDF. Detta kräver en PDF-läsare, t.ex. Adobe Reader, som är gratis att ladda ned.

Sex, sport och stulna cyklar – ny cabaret från Ormens kvinnogrupp

Ormteaterns rutinerade kvinnoensemble sätter inför den internationella kvinnodagen upp pjäsen Sex, sport och stulna cyklar, efter ett originalmanus av Micaela Favilla Belloni och Sylvia Villför, exklusivt för Ormteatern.

Det är en show med ett friskt, nyskrivet textmaterial, där humor blandas med allvar. Där skratt fastnar i halsen och förvandlas till gråt. Där orättvisorna som gör oss så förbannade, skildras på ett så infernaliskt sätt att alla inser att det enda alternativet är att ge varandra hopp, ork och styrka att fortsätta vår vardagskamp, alla dagar.

Urpremiär söndagen den 6 mars på Kafé 44 på Tjärhovsgatan i Stockholm. Vi spelar också i Haninge Kulturhus på kvinnodagen den 8 mars samt i Teaterladan lördagen den 12 mars. Missa inte chansen att se en intelligent och rapp föreställning, som med en uppfriskande humor konfronterar fördomar och förlegade ideal.

Kungsgatan – repetitionerna i full gång

Repetitionerna av årets sommarproduktion, Kungsgatan, är nu i full gång. Vi har dock fortfarande ett antal roller som väntar på att bli fyllda. Dessa roller varierar i omfattning, så även du som inte har så mycket tid kan vara med. Om du är intresserad, hör av dig direkt till Thomas Hultgren på 073-435 25 32 eller Adam Blomberg på 0709-100 737.

Kungsgatan bygger på Ivar Lo-Johanssons bok med samma namn, och handlar om Adrian och Marta, två förälskade unga människor som av olika anledningar dras från landet in till ett bättre liv i staden. Det visar sig dock att livet i staden inte alls är så enkelt och positivt, och båda Marta och Adrian råkar riktigt illa ut. Någonstans innerst inne när de båda hoppet om en bättre framtid, en framtid som dock för det mesta ser väldigt avlägsen ut…

Trots att Kungsgatan skrevs för över 70 år sen handlar den om företeelser vi läser om tidningarna idag. Folkvandring, prostitution, könssjukdomar, arbetslöshet, våldtäkter, kvinnans underordning, men den handlar också om solidaritet och vänskap. Framförallt är Kungsgatan en enorm, överväldigande och sorglig kärlekshistoria om två unga människor som försöker hitta varandra men inte lyckas på grund av de yttre omständigheterna.

Per Sternbeck har skrivit manuset för vår uppsättning, och Thomas Hultgren regisserar. Premiär är det den 11 juni.

Barngrupperna fortsätter med full styrka

Ormteaterns hjärta ligger i barnverksamheten, och den fortsätter med oförminskad styrka nu under våren. Med rekordartade fem grupper, med barn från 4 till 15 år, kan vi i år erbjuda många barn och unga utvecklande teaterverksamhet. Vivika Weitz, Sol Belloni, Ewa Karlsson och Josef Sahlin leder grupperna, och i år kan vi se fram emot följande produktioner:

 • Askungen – en musiksaga, som är en samproduktion mellan Pyttegruppen och Minigruppen
 • Grease – en musikal av Sols stora grupp
 • Det hemska huset – en rysare av Lilla gruppen
 • Stormen – en fantasysaga i Shakespeares anda av Ewas stora grupp

Om du har ett barn som är intresserat av att vara med i någon av Ormens grupper, hör av dig till oss! Vi har i dagsläget viss kö till de flesta grupper, men hör av er nu för en chans till plats till hösten. Vi söker också dig som kan tänka dig att leda en grupp! Om du inte känner dig redo att direkt leda en grupp är du välkommen att gå som praktikant med Sol eller Vivika.

Årsmöte den 13 mars

Nu börjar det dra ihop sig till årets höjdpunkt, nämligen Ormteaterns stadge- och tradionsenliga årsmöte. En kallelse till nämnda årsmöte har skickats ut till alla medlemmar, men i korthet äger det rum söndagen den 13 mars klockan 15, i Teaterladan. Vi bjuder på utomordentligt gott fika (vilket bara det är ett skäl att komma) samt spännande diskussioner och information om Ormens verksamhet, liksom val till ett antal poster. Missa det inte!

Bestäm Ormens framtid

Framtidsgruppen heter den grupp inom Ormen som läser nya manus, och ger rekommendationer om pjäsval och konstnärlig strukturering av verksamheten (samt spår i tesump då tillfälle ges). Framtidsgruppen är öppen för alla intresserade, och träffas ungefär en gång varannan månad. Hör av dig till Monika Nordh på 08-500 231 76 om du vill vara med, eller anmäl dig på årsmötet. Har du förslag på manus eller böcker vi borde läsa får du också väldigt gärna höra av dig.

Glöm inte att betala medlemsavgiften!

Det är nu dags att betala årets medlemsavgift, inbetalningskort har skickats ut till alla medlemmar, men skulle du sakna det är det bara att slå oss en signal så får du ett nytt. Avgiften är 50 kronor undantaget barn, studerande, pensionärer och arbetslösa som alla betalar 25 kronor. Familjeavgiften är 100 kronor. Avgiften betalas in på postgirokonto 22 53 02-9. Glöm inte att ange avsändare om du betalar via internet! Och kom ihåg, det är roligt att betala medlemsavgift!

…och till sist

Avslutningsvis vill vi hälsa alla medlemmar välkomna att komma ner till Teaterladan någon dag, och uppleva den kreativitet som finns inom föreningen. Just nu sjuder ladan av liv, och det repas frenetiskt både på stora och lilla scenen. Slå bara en signal på 08-741 25 67 så vi vet att du kommer. Med ett klämkäckt »tjoho» avslutar vi därmed årets första Ormskinn, på återseende till nästa gång!

Vivika Weitz, ordförande

Adam Blomberg, vice ordförande

Medlemsnytt, november 2004

25-årsfesten den 27 november

Här finns bilder från 25-årsfesten.

Sommarproduktion 2005, Kungsgatan

Viktig information om höstens träffar: 21/11, 28/11 (ny!) och 5/12

Här kommer lite nyheter om de återstående träffarna i höst.

Söndagen den 21 november träffas vi kl. 15 i ladan som planerat. Vi ska inte visa filmen Kungsgatan då utan läsa manus och resonera runt pjäsen. Filmen tar vi en annan gång.

Söndagen den 5 december blir det en extra träff. Vi samlas i ladan kl. 15. 
Då ska vi på golvet pröva de olika rollerna i pjäsen, genom att spela ett par utvalda scener.

Söndagen den 12 december träffas vi i ladan kl. 15. Vi koncentrerar vi oss på pjäsen och manuset, och fortsätter att prova de olika rollerna. Först efter denna träff kommer rollbesättningen att ske.

Repetitionerna startar efter helgerna i januari. Vi har premiär lördagen den 11 juni 2005(preliminärt), och vi ska spela 15 föreställningar.

Om du är intresserade är det mycket viktigt att du kommer på alla träffarna i höst. Det kommer att bli en häftig föreställning, så missa inte detta!

Thomas Hultgren regissör, Adam Blomberg regiassistent

Bokning av Teaterladan

För att hålla reda på när det är aktiviteter i ladan har vi lagt upp en kalender på webben där man kan se när Teaterladan är bokad.

Lokalbokningskalendern finns ej kvar

För att lägga till, ändra eller ta bort bokningar måste du skicka ett mail till adm@ormteatern.se
Vi jobbar också på att det ska kunna vara möjlig att ändra i kalendern direkt på webben.

Det är alltid styrelsen och i sista hand Vivika som kan ge OK till bokningar. Har du några frågor eller är tveksam till om du kan boka någon lokal, kontakta alltid någon i styrelsen.

Medlemsnytt, september 2004

Sommaren är kort. Det mesta regnar bort. Var det inte någon som sjöng så? Med de få orden har vi avverkat sommarpratet. Nu gäller det att sikta in sig på hösten och vad den har att ge för alla ormare. Vi har en aktiv höst att se fram emot. Ladan sjuder av liv som vanligt. Vill du vara med i höst så är det bara att anmäla sig till någon av alla våra aktiviteter.

Ormens filmklubb

Vi har ju som tradition att alltid se sommarens föreställning på video under hösten, men på grund av ombyggnad och annat arbete så har detta glömts bort. Därför startar vi nu Ormens filmklubb. Fyra fredagar i rad kommer vi att visa tidigare föreställningar i Ladan och ha lite mys. Visar det sig att intresset är stort kan vi tänka oss att fortsätta visa gamla föreställningar efter medlemmarnas önskelista. Alla filmer startar kl 18.00. Alla är välkomna!

10/9 – Ljusets gåta, Gittan och gråvargarna, Sillbytet
17/9 – Biedermann och pyromanerna
24/9 – Kattguld 
1/10 – Förstädernas ängel
8/10 – Främmande

Medlemsmöte

Ormens medlemsmöte kommer att gå av stapeln söndagen den 26 september kl 15.00 i Ladan. Då kommer vi att informera mer om det som händer under hösten och om vidare framtidsplaner.

Popcorn och Rufs

Årets barnteaterföreställning heter Popcorn och Rufs – en kärlekssaga. Den baseras på en bok av Ulf Nilsson och har dramatiserats av Per Sternbeck, som också kommer att regissera pjäsen. Skådespelare är Sanna Rantamäki, Maria Holgersson och Josef Sahlin. Föreställningen har premiär den 16 oktober och kommer att spelas för barn från 5 år och uppåt. Den handlar om två kaniner. Om hur svårt det kan vara att få den andra att förstå hur man känner. Hur ont det kan göra att vara förälskad och hur underbart det kan vara… Hur det går får ni se när ni kommer och ser föreställningen.

25 –års fest

Ormteatern fyller som bekant 25 år i år och detta vill vi fira med dunder och brak. Festen kommer att ske lördagen den 27 november. En inbjudan kommer att gå ut till alla medlemmar. Vill du uppträda eller göra något annat på festen så kontakta Vivika Weitz via e-post vivika1973@hotmail.com eller telefonnummer 08-500 305 16.

Medlemsnytt, sommaren 2005

Nästa sommar håller på att planeras för fullt. Som bekant kommer vi då att sätta upp Kungsgatan av Ivar Lo Johansson. Per Sternbeck har efter önskemål från framtidsgruppen och styrelsen skrivit ett manus utifrån romanen. Thomas Hultgren kommer att stå för regi. Känner du att du skulle vilja vara med så ska du komma på medlemsmötet för mer information.

Ormens barngrupper

Teaterns barngrupper startar lördagen den 28 augusti. Vi har nu utökat till fem grupper. I höst har vi en ny medarbetare Josef Sahlin. Vår nya grupp heter Pytte och där kommer vi att arbeta med drama, teater och musik. På lördagar arbetar Vivika, Sol och Josef med:
Pyttegruppen 4-6 år
Minigruppen 6-9 år
Mellangrupp 12-14 år
På söndagar arbetar Ewa med:
Lilla gruppen 8-11 år
Stora gruppen 13-15 år

Teatersport

I våras provade några medlemmar på teatersport. Flera av våra medlemmar har hört av sig och vill fortsätta med detta i samarbete med Kulturföreningen Roj. Vi håller just nu på med att undersöka möjligheterna för detta. Troligtvis kommer vi att anordna en kurs under hösten. Så fort vi vet mer kommer vi att skicka ut information. Känner du redan nu att du skulle vilja vara med så kontakta Vivika.

Ombyggnaden av ladan

Efter den stora kraftansträngningen med bygget under det gångna året, går vi nu in i ett ”lugnare” skede. Det mest akuta just nu är målning, elinstallation (värmeelement, arbetsbelysning), isolering/ombyggnad av gavelport, flyttning av elcentral och lite andra saker. Ett arbetsschema kommer att upprättas så att den som har lust att jobba med allt ovanstående kan planera in sin medverkan. Ombyggnad av ”lilla lokalen” med bl.a annat toaletter, pentry och entré ska också igång så småningom.

Teaterresa – en reseskildring

Den 21-22 augusti for ett 25-tal medlemmar med hyrd buss till Sunne för att titta på föreställningen Romeo och Julia på Västanå teater. Resan startade en tidig lördagsmorgon då chaufförerna Per och Sanna hämtade upp de trötta resenärerna vid hotell Winn i Handen. Vissa, inga namn nämnda, kunde inte passa tiden. Men när så väl Josef och Adam kommit så åkte bussen mot Värmland.

Vi stannade på en liten vägkrog vid Våtsjön, där Ville tog sig ett dopp efter den varma resan. Sedan åkte vi vidare till vårt vandrarhem. Det låg vackert beläget i den värmländska skogen.

Efter inkvartering och lite vila drog vi vidare till teaterladan. Tänk er vår teaterlada gånger tio eller mer så har ni detta fantastiska bygge framför er.

Föreställningen var mycket bra och de flesta var mer än nöjda. Norea fick till och med autografer av huvudrollsinnehavarna.

Kvällen bjöd på grillning och trevligt sällskap.

På morgonen serverades en härlig frukost i hembygdsgården och alla lyckades pallra sig dit. Några morgonpigga medlemmar hade stigit upp tidigt och tagit sig en frisk promenad och utforskat bygden.

Städning av rum och avfärd hemåt var det som stod näst på schemat. Det var en lyckad resa och alla ville att vi ska göra en liknande resa igen nästa år, kanske till ett annat ställe eller till samma. Kom till medlemsmötet och ge förslag!

Medlemsavgiften

Har du inte betalat medlemsavgiften, gör det nu!
25 kr för barn, ungdomar, studerande, arbetslösa och pensionärer
50 kr för arbetande vuxna
100 kr för hela familjen postgironummer: 22 53 02 – 9
Får du e-post från oss? Om inte, meddela din adress till info@ormteatern.se
Det besparar oss porto och arbete.

En spännande höst önskar vi våra medlemmar och välkomna till alla aktiviteter!

Vivika Weitz och Ormstyrelsen

Teaterladan tel: 741 25 67
E-post: info@ormteatern.se
Webbsida: www.ormteatern.se