Högt i tak, inomhus och utomhus

Magnus Jordung spelar den manliga huvudrollen Hasse i Panik i Pusshagen.

Magnus Jordung

Magnus Jordung, 44, arbetar till vardags som undersköterska på vårdcentralen i Brandbergen. Kvällstid ägnar han åt Ormteatern. Han har varit med sedan 1988 och har verkligen fastnat för detta med skådespeleri.
— Man får leva någon annans liv, leva sig in i någon roll och vara någon helt annan än den man är. Sen är det en kick att utmana sig själv att gå upp på scenen inför alla dessa människor som har betalat för att se en.

Magnus brukar inte ha några större problem med nerverna:
— Det är alltid lika läskigt på premiären och sen är man ju alltid lite nervös inför varje föreställning, men det tror jag att man måste vara, så att det inte går på rutin.

Mellan 2002 och 2004 gjorde Magnus ett uppehåll i teatrandet:
— Jag drabbades av en hjärntumör, en godartad hypofystumör. Det blev operation och de tog ut tumören genom näsan och överkäken. Det kändes bra att ställa sig på scenen efter det. Det var som att hitta hem igen, jag känner mig ju hemma på scenen.

Rollfiguren Hasse glad men konflikträdd
Magnus spelar den manliga huvudrollen Hasse i Panik i Pusshagen:
— Jag tycker det är kul att få spela någon som inte är elak, ond och jävlig. Det är huvudsakligen såna roller jag fått spela förut, jag förstår inte varför, säger Magnus med sitt sedvanligt grymma leende. Det är roligt att få spela en renodlad komedi också.

Magnus Jordung

— Kännetecknande för Hasse som karaktär är att han är en glad prick med lite konflikträdsla i botten. Jag tror att det är glädjen som är hans tydligaste karaktärsdrag, men det är konflikträdslan som är drivande i hela pjäsen.

Har aldrig spelat utomhus förut
— Jag har aldrig spelat utomhus nån gång. Det känns både härligt och läskigt. Det beror ju helt på vädret, spöregnar det blir det ju annorlunda än om solen skiner. Det är ju mycket mer öppet när det är utomhus. Det är ju liksom mer högt i tak när man spelar utomhus.

Det sistnämnda måste man ju onekligen hålla med om. Känslan av att det är högt i tak tycker Magnus gäller även för Ormteatern i stort:
— Jag trivs verkligen jättebra i föreningen. Det är en chosefri stämning och det tycker jag är bra. Hoppas att fler vill vara med.

Per Sternbeck intervjuade.