Puttenuttigt i Pusshagen

Peter Forsberg, 39, har bott i Pusshagen i ett och ett halvt år. Vi träffas i hans ombonade röda radhus. Han trivs mycket bra där. Nu spelar han med i en pjäs som utspelar sig i området.

Peter Forsberg

— Jag trivs bra. Det är ett fint område med mycket grönt. Det är lugnt och trevligt i själva Pusshagen. Mindre trevligt är Jordbro centrum. Det finns bara en ganska dålig matbutik där. Det är nerslitet och funkar inte så bra. Men i Pusshagen är det annorlunda. Där är det fint. Jag gillar att bo bland träd blommor och växter. Grannarna är trevliga i Pusshagen också. Vi brukar få gemensamma städdagar där man röjer upp och träffas och det är rätt så trevligt. De allra närmaste grannarna morsar man på. Pusshagen är som andra radhusområden är mest, lite puttenuttigt sådär.

Peter Forsberg har varit med i Ormteatern sedan 1995. Första pjäsen han stod på scenen i var Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.
— Jag bodde inte i Haninge då utan i Gubbängen. Det är praktiskt att bo i Haninge. Teatern är en av flera orsaker till att jag valde att flytta hit. En annan är att huspriserna är lite lägre här en bit från stora staden, det är ett tungt vägande skäl.

Nu spelar du med i en pjäs som utspelar sig i Pusshagen samtidigt som du bor i Pusshagen. Känns inte det lite skrämmande?
— Inte så farligt faktiskt. Pjäsen är ju en komedi men det som händer i den är sånt som skulle kunna hända i Pusshagen om än inte på en och samma dag. Jag har varit med i flera komiska pjäser på Ormteatern. Det mesta vi spelar brukar vara rätt lättsamt. Men det är inte bara flams och trams utan ofta finns det något att fundera på bakom det roliga också. Så tycker jag verkligen att det är med Panik i Pusshagen.

Har det blivit panik i Pusshagen någon gång under den tid du bott där?
— Nej det har det faktiskt inte. Det är ganska lugnt, och inte mycket intriger heller. Det är klart. Många av grannarna visade ett stort intresse när jag skulle fälla en del träd på tomten men de hotade inte med hälsovårdsnämnden.

Vilken rollfigur spelar du i pjäsen?
— Jag spelar en målare som heter Frasse som jobbar på Muntra Måleriet. Han är nog ganska munter själv faktiskt, han är inte direkt någon grubblande figur. Han kanske skulle vilja vara sotare istället men nu är han målare och är rätt nöjd med det. Han är ingen djuping. Det är ingen korkskalle, absolut inte, men han tar lite lätt på saker och ting.

Peter Forsberg

Och nu sist och slutligen en fråga som jag tror att rätt många går och grubblar på: Pussas det extra mycket i Pusshagen?
— Ja det gör det faktiskt. Det är ett ständigt smackljud av ideliga pussar dygnet om året runt så jag kan verkligen rekommendera människor att bosätta sig här, om man gillar att pussas alltså. Om man inte gillar att pussas så är det här det värsta stället på jorden.

Per Sternbeck intervjuade.